Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Το κόκκινο νυφικό


Το κόκκινο νυφικό
(συλλογικό διήγημα)

Η Μαριλέννα από το  marilenaspotofart πρότεινε.
Δώδεκα μπλόγκερς, ανταποκρίθηκαν, και ενώνουν τις δυνάμεις τους,
για να δώσουν μια ιστορία μυστηρίου.

Συνέχειες:
1. Μαριλένα (Spot of art)
2. Αριστέα (Η ζωή είναι ωραία)
3. Μαριάννα (Ονειρόκοσμος)
4. Πέτρα (Οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο)
5. Μαρία Κανελλάκη (Απάγκιο)
6. Μαρία Νι (Το κείμενο)
7. meΜαρία (My trips on blog)
8. Γιάννης (Ηδύποτον)
 9. Αλεξάνδρα (a button on the moon)

10.Πρόσωπα:
Άλις: πρωταγωνίστρια, 18 χρόνων
Σάρλοτ: μητέρα Άλις (νεκρή)
Τζέημς Μακάλιστερ: πατέρας Σάρλοτ
Τζέφρι Μπάνιστερ: πατέρας Άλις
Βέρα: δεύτερη σύζυγος Μπάνιστερ
Τσαρλς: γιος Βέρας και Μπάνιστερ, 6 χρόνων
Χέρπμπερτ: αδελφός Βέρας
Μπράιαν Κλαρκ: εραστής Άλις
Μάθιου Κέλι: ζωγράφος
Μις Σάλι: γκουβερνάντα

Σύνδεση με το τέλος του 9ου μέρους
Ο Τζέφρι Μπάνιστερ, πατέρας της Άλις πηγαίνει στην Ιρλανδία για να προστατέψει την περιουσία του από τους επαναστατημένους Ιρλανδούς.
H Άλις μαζί με τον μελλοντικό σύζυγο Χέρμπερτ ταξιδεύει στην Ιρλανδία για να μάθει περισσότερα για το θάνατο της μητέρας της. Εκεί ξανασυναντά τον Μπράιαν Κλαρκ ένα νεαρό επαναστάτη που την προτρέπει να τον ακολουθήσει.
Ένιωσε ένα σφίξιμο στο μπράτσο της και γυρνώντας το κεφάλι της αντίκρισε τον ξαφνιασμένο Χέρμπερτ. Ασυναίσθητα έβαλε το χέρι της πάνω στην κοιλιά της. Ένα εσωτερικό σκίρτημα από το έμβρυο μέσα της της θύμισε ότι δεν έπρεπε να είναι τόσο παρορμητική.
Από τη μια ο Χέρμπερτ και από την άλλη ο  Μπράιαν Κλαρκ.  Ο ένας, ο άντρας που αποφάσισε να παντρευτεί και ο άλλος ο έρωτας της μιας βραδιάς. Ο έρωτας που για χάρη του θα ερχόταν αντιμέτωπη με την τάξη της, τη σιγουριά της, … τον πατέρα της.
Έμενε να κάνει ένα βήμα. Μπρος και να πάει στο πλευρό του Μπράιαν Κλαρκ. Πίσω και να στηριχθεί πάνω στον Χέρμπερτ.
«Εμπρός κορίτσι μου, πρέπει να βιαστείς.». Η φωνή του Μάθιου Κέλι την επανέφερε στην πραγματικότητα. «Έλα Μπράιαν, μας περιμένουν.  Θα συναντήσουμε  την Άλις αργότερα. Έχουμε πολλά να πούμε».
Ο Χέρμπερτ οδήγησε την Άλις σε μια κοντινή πανσιόν για να προστατευτούν. Η ματιά του Μπράιαν Κλαρκ λίγο πριν ακολουθήσει το επαναστατημένο πλήθος έκρυβε ανυπομονησία, πάθος, έρωτα…


Η επανάσταση των Ιρλανδών
Σαν το άνθος που ξεπροβάλλει μέσα στο βράχο η επανάσταση άρχισε να ανθίζει.
Ο Μάθιου και ο Μπράιαν Κλαρκ ενώθηκαν με τους υπόλοιπους επαναστάτες.
«Φίλοι μου ας ξεσηκωθούμε! Η πείνα  γύρω μας και η εξαθλίωση οφείλεται στην βρετανική αποικιοκρατική πολιτική. Ακόμη και σήμερα που εμείς πεθαίνουμε αυτοί εξάγουν σιτηρά και ζώα στην Αγγλία. Ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε. Ζήτω η Ιρλανδία!», αναφώνησε ο Μάθιου.

Η αστυνομία εισέβαλε ανάμεσά τους. Οι μάχες σώμα με σώμα είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι στιβαροί αστυνομικοί γρήγορα μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το εξαντλημένο από την πείνα πλήθος. ΄Ολοι ήξεραν πως η προφυλάκιση των επαναστατημένων κρατούσε ελάχιστα, αφού η καταδίκη τους σε θάνατο ήταν δεδομένη και θα ακολουθούσε πολύ σύντομα. 
Ανάμεσα στους φυλακισμένους  ο Μάθιου Κέλι. Αυτός δεν φοβόταν τον θάνατο. Άλλωστε δεν είχε να χάσει τίποτα. Η μοναδική του αγάπη, η Σαρλοτ πεθαμένη εδώ και χρόνια, τον περίμενε. Η σκέψη του όμως ήταν στον Μπράιαν Κλαρκ και στην Άλις. Θα κατάφερνε ο Μπράιαν να συναντηθεί μαζί της και να της πει όλα όσα του ζήτησε;;;Η μοιραία συνάντηση


O Τζέφρι Μπάνιστερ περπατούσε αγέρωχα. Γύρω του οι ιρλανδοί λιμοκτονούσαν.

Το μόνο που σκεφτόταν ήταν πως να σώσει την περιουσία του. Ο γιος του έπρεπε να κληρονομήσει περισσότερα από αυτόν. Σε λίγο η επανάσταση θα αποτελούσε παρελθόν.  Οι επαναστάτες έπρεπε να τιμωρηθούν υποδειγματικά. 


G. Frederic Watts, Η Ιρλανδική πείνα.  1849-1850

Κατευθύνθηκε στο εστιατόριο της πανσιόν που έμενε. Λίγο πριν καθήσει η ματιά του έπεσε σε μια γνώριμη γυναικεία παρουσία. «Δεν είναι δυνατόν», σκέφτηκε. «Μοιάζει με την Σαρλοτ.»…
«Κύριε Μπάνιστερ, εσείς εδώ;», η φωνή του Χέρμπερτ του αδερφού της γυναίκας του Βέρας τον ξάφνιασε. Σηκώθηκε και αντίκρισε την κόρη του Άλις.
«Κύριε, τι δουλειά έχετε εσείς εδώ;; Άλις, νομίζω ότι με γελούν τα μάτια μου».
«Κύριε… πατέρα…» , κόμπιασε η Άλις.
«Κύριε, η Άλις ακολούθησε εμένα. Δυστυχώς έφυγα γρήγορα από την Αγγλία και δεν πρόλαβα να σας ζητήσω την άδεια. Επαγγελματικοί λόγοι με ανάγκασαν να βρεθώ εδώ. Σας παρακαλώ να μην με παρεξηγήσετε. Άλλωστε η  Άλις σε ένα μήνα από τώρα θα γίνει γυναίκα μου.», είπε ο Χέρμπερτ.
«Αδυνατώ να καταλάβω. Καλά, εσείς, αλλά η κόρη μου να βρεθεί σε αυτόν τον τόπο  και χωρίς την άδειά μου. Νομίζω πως πρέπει να φύγει από εδώ. Κινδυνεύει και το γνωρίζετε.»
Η Άλις ένιωσε να φουντώνει από θυμό. Δεν πίστευε πως σήμερα συνέβαιναν όλα αυτά. Συνάντησε τον Μάθιου Κέλι, τον ζωγράφο που πιθανόν να ήξερε πολλά για την νεκρή μητέρα της. Συνάντησε τον Μπράιαν Κλαρκ. Τον άντρα που πίστευε πως δεν θα ξανάβλεπε ποτέ. … Και τώρα μπροστά της είναι ο αυστηρός και αυταρχικός πατέρας της που μόνο εντολές της δίνει σ’ όλη της τη ζωή. Πως να του αποκαλύψει ότι ψάχνει απεγνωσμένα να βρει απαντήσεις για να ηρεμήσει από τις βασανιστικές αναμνήσεις της.
Στα αυτιά της ο στίχος από το γρίφο που της ψιθύρισε ο αδερφός της:
            "Η αλήθεια είναι ψηλά
και τα μυστικά βαθιά,
ανεβαίνεις-κολυμπάς...
δεν μαθαίνεις .. και πονάς», συμπλήρωσε μέσα της.


Η λίμνη των μυστικών
Στην έπαυλη του Μακάλιστερ η Βέρα ήταν αδύνατον να κοιμηθεί. Κοιτούσε από το παράθυρό της τα νερά της λίμνης. Ένα ολοκόκκινο φεγγάρι αντανακλούσε πάνω της και προμήνυε κάτι πολύ δυσάρεστο.«Αγόρι μου», σκέφτηκε, «γιατί να μην είσαι κοντά μου;».
Η σιωπή μέσα  στην έπαυλη ήταν  εκκωφαντική. Που να είναι όλοι αναρωτήθηκε; Εδώ και δυο μέρες δεν συνάντησε την Άλις. Η φυγή του γιου της και ο θυμός που ένιωσε για τον άντρα της την κράτησαν στην κρεβατοκάμαρά της.
Βγήκε ξέροντας πως όλοι θα κοιμούνται. Κατευθύνθηκε προς τη σάλα όταν άκουσε περίεργα τριξίματα από τη σκάλα που οδηγούσε στο πατάρι. Αναζήτησε ένα μέρος για να κρυφτεί. Η κουρτίνα του παραθύρου της φάνηκε ιδανική λύση. Κρύφτηκε πίσω της  και κράτησε την αναπνοή της.
Ένιωσε την παρουσία μιας γυναικείας φιγούρας που δεν ήταν σίγουρα η Μις Σάλι, η γκουβερνάντα, μα ούτε και η Άλις.

συνεχίζεται...

 το εξαιρετικό  βιντεάκι του Γιάννη για το διήγημά μας
 
Συμμετέχουν:
Μαριλένα από https://marilenaspotofart.wordpress.com/
Αριστέα από http://princess-airis.blogspot.gr/
Μαριάννα από https://onirokosmos-art.blogspot.gr/
Πέτρα από http://pistos-petra.blogspot.gr/
Μαρία Κανελλάκη από http://toapagio.blogspot.gr/
Μαρία Νικολάου από http://tokeimeno.blogspot.gr/
Memaria από http://mytripssonblog.blogspot.gr/
Γιάννης από http://idipoton.pblogs.gr/
Αλεξάνδρα από http://abuttononthemoon.blogspot.gr/
Άννα από http://kloanna.blogspot.gr/
Κλαυδία από http://katoapotinakropoli.blogspot.gr/
Χριστίνα από http://butterfly-butterflysworld.blogspot.gr/

Παραδίδω τη σκυτάλη στην Κλαυδία.
 συνεχίζεται...

17 σχόλια:

 1. Ουφ... τι αγωνία!
  Αννούλα μου την έφερες στο απόγειο της δόξας της την ιστορία μας.
  Σκέτο θρίλερ. Νομίζω πως η Κλαυδία έχει δύσκολο έργο, κάτι σαν την Νικολούλη που έχει να ξεδιαλύνει ένα σκοτεινό γρίφο για να φτάσει στα ίχνη του πιθανού δολοφόνου.
  Καλή συνέχεια στις δύο φίλες που θα σηκώσουν το βάρος του επιλόγου.
  Τους χαιρετισμούς μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή σου μέρα. Σας παρακολουθώ εναγωνίως!!Μας ''τίναξες'' και εσύ την αγωνία στα ύψη. Για να δούμε τι θα γίνει...Πολύ ωραία η δική σου συνέχεια Άννα Μπράβο
  Καλή επιτυχία στις επόμενες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με μια ανάσα το διάβασα! Οι παράλληλες εξελίξεις καθηλώνουν!
  Φούντωσες κι εσύ το μυστήριο και μας άφησες με όλα τα μέτωπα ανοιχτά!!! Τι αγωνία!
  Η Βέρα επέστρεψε στην Αγγλία;
  Πολύ έντονη η σκηνή με την Άλις που σκέφτεται πού θα πάει. Αλλά και ο Μπάνιστερ πολύ ωραία δοσμένος.
  Μπράβο, Άννα, ωραία συνέχεια, μου άρεσε πολύ! Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ξαναδιάβασα μόλις! Μου άρεσε πολύ και η σκηνή της επανάστασης, ωραία ενταγμένη στην πλοκή!

   Διαγραφή
  2. Χρειάστηκε να το διαβάσω αρκετές φορές... Πολύ ωραία πλοκή ... Συμφωνώ με την απορία της Αλεξάνδρας: Τη Βέρα την είχαμε αφήσει μέσα σε ένα φτωχοκομείο αν θυμάμαι καλά. Πώς βρέθηκε ξανά στο σπίτι; Έμεινε λίγο αφώτιστη αυτή η σκηνή!
   Κατά τ' άλλα τρέχω γιατί δημοσίευσε τη συνέχεια η Κλαυδία μας!
   Πολλά φιλιά!

   Διαγραφή
 4. Πολύ ωραία το συνέχισες μας άναψες την περιέργεια και η αγωνία και το μυστήριο συνεχίζεται.
  Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πω πω είναι όλα ακόμα τόσο ρευστά κι οι ισορροπίες μεταξύ τους τόσο λεπτές!!! Αννα μου συνέχισες εξαιρετικά την πλοκή της ιστορίας με αμείωτο ενδιαφέρον!!! Μου άρεσε πάρα πολύ επίσης που διαφαίνονται ακόμα περισσότερο οι χαρακτήρες των ηρώων μας αλλά είπαμε όλα κρέμονται μεταξύ τους από μια κλωστή!! Φανταστικά!!
  Και η πάσα στην Κλαύδια, η επιστροφή στην έπαυλη, πολύ δυνατή κίνηση!!!
  Μου φαίνεται απίστευτο που τελειώνουμε σε δυο συνέχειες!!
  Να σαι καλά Αννα μου και να χεις μια πολύ όμορφη και δημιουργική βδομάδα!! Σε φιλώ καλή μου!! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νάμαι και εγώ Άννα μου στο "Συννεφάκι". Επίσημα για πρώτη φορά εδώ αλλά όχι για τελευταία.
  Καλώς σε βρίσκω λοιπόν στο όμορφο και φιλόξενο "σπιτικό" σου.
  Πάμε τώρα στην συνέχειά σου.
  1) Λάτρεψα στην κυριολεξία την εξέλιξη που έδωσες με τον ΕΡΩΤΑ του Matthew του ζωγράφου για την Charlotte. Και πραγματικά ρίγησα συναισθηματικά ξέρεις γιατί ; γιατί με κάλυψες απόλυτα σε αυτό που μύχια ήθελα. Ο Ζωγράφος ερωτευμένος με την Charlotte....! μια εξέλιξη που μπορεί να πει πολλά.
  2) Η Εξομολόγηση αυτή μέσα στην αντάρα της επανάστασης επίσης μου άρεσε πάρα πολύ, συνεχίζει αρμονικότατα τη γραφίδα της Αλεξάνδρας και ποτίζει την Νουβέλλα μας με χαρακτηριστικά ιστορικού μυθιστορήματος.
  3) Θεωρώ απόλυτα δίκαιη την ταλάντευση στα ίσια της Alice απέναντι στους δύο σημαντικούς άντρες της ζωής της. Προφανώς στον πατέρα του παιδιού της και στον μέλλοντα σύζυγό της. Πάρα πολύ σωστός χειρισμός, απόλυτα ρεαλιστικός απέναντι σε όσα διακυβεύονται σε μια τέτοια ζυγαριά και μπράβο σου που το έδωσες ακριβοδίκαια.
  3) Η Επιστροφή της δράσης στο Coldbery's Manor (συγχωρέστε μου την Αγγλική ορολογία αλλά μια Βικτωριανή εποχή οφείλει να χρησιμοποιεί απόλυτα τους όρους εποχής της), επίσης πολύ σωστή καθώς εκεί θα δοθεί η επερχόμενη κάθαρση. Και το γύρισες πολύ σωστά σαν ένα άλλο Κινηματογραφικό Σεκάνς.
  Πανέμορφη η εικόνα της Βέρας να νοσταλγεί το γιό της στο φως του κόκκινου φεγγαριού, φαντάσου την λίγο. Εξαίρετο πλάνο πραγματικά με τη λίμνη στο βάθος. Μπράβο σου...!

  Εκεί λοιπόν κορυφώνεται η δράση σου και κλείνει το μέρος σου με την παρουσία της "άγνωστης" Γυναίκας στο πατάρι.
  Οι φίλες εδώ μιλούν για νέο θρίλερ. Δεν έχουν άδικο.
  Προσωπικά, στη δική μου φυσικά σκέψη και συνέχεια, "βλέπω" ποια είναι η Γυναίκα και το ρόλο της εκεί.
  Όμως δικαιωματικά αυτό θα το αφήσουμε στις εξαίρετες φίλες που ακολουθούν.

  Με λίγα λόγια Άννα μου, σου ανήκει και σε σένα ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τη δουλειά σου, το χρόνο σου, το μεράκι και τη φροντίδα σου.
  Υ.Γ. Ακόμα ανατριχιάζω στην σκηνή του φυλακισμένου μελλοθάνατου ζωγράφου να αναπολεί τη Μεγάλη του Αγάπη.
  Με "χτύπησες" σε φλέβα καίρια.

  Καλή σου βδομάδα ολόψυχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ποια ήταν καλέ;;;;
  Πολύ ωραία γραφή Άννα μου. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή σου και εξέλιξες αγωνιωδώς την ιστορία!
  Για να δούμε την συνέχεια...

  Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολύ ωραία η συνέχεια που έδωσες το διήγημα, Αννα! Η αγωνία εντείνεται τόσο στην επαναστατημένη Ιρλανδία όσο και πίσω στην Αγγλία με την μυστηριώδη γυναίκα...
  Κάπου με μπέρδεψε η Βέρα στην έπαυλη(Μακάλιστερ ή Μπάνιστερ?) αλλά μάλλον κάτι μου ξέφυγε από τις προηγούμενες συνέχειες. Πάω να ξαναδιαβάσω!
  Καλή εβδομάδα, σου εύχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οοοο παλι μες το μυστήριο μείναμε .. ποια να ήταν η γυναικία ΠΑΡΟΥΣΙΑ που ενιωσε η Βερα διπλα της;.. και τι έγινε με την επανασταση των Ιρλανδών;
  Πολύ ωραια την συνεχισες την ιστορια Αννα !!!! καλη συνέχεια στην Κλαυδια... περιμενουμε με αγωνια τι θα γραψει.. να περνας ομορφα.. συννεφάκι !!!φιλακιαααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζω τη συνέχεια Αννα που είναι καλογραμμένη και με ακόμα περισσότερο μυστήριο !!
  Δίνεις καλή πάσα στην Κλαυδία !!Καλό σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πωπω! Αγωνια και μια μεταφυσικη διασταση στα πραγματα! Εχω αγχωθει πολυ! Μπραβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εξαιρετική συνέχεια, μου άρεσε πάρα πολύ και προετοίμασες το έδαφος για τη συνέχεια με εκπληκτικό τρόπο!
  Καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Έχω μπει για τα καλά ως αναγνώστρια, σε ένα κινηματογραφικό κλίμα, αφού για άλλη μια φορά, οι ήρωες σα να ξεπρόβαλαν μπροστά στα μάτια μου. Να είσαι καλά Αννούλα. Τα φιλιά μου :)

  Περιμένω κι εγώ την συνέχεια από τα δυο κορίτσια, ωστόσο θα ήθελα να "εντοπίσω" κάτι για την εγκυμοσύνη τής Άλις, διότι για την εποχή που απευθυνόμαστε, μια έγκυος εκτός γάμου, είναι από μόνο του ένα μεγάλο σκάνδαλο, κάτι που ως "θέμα" δεν έχει "προκύψει" (αν είναι το σωστό ρήμα) ακόμα στην πλοκή. Ζητώ συγνώμη για την επισήμανση, απλά το αναφέρω επειδή το στοιχείο τής εγκυμοσύνης (εκτός γάμου) το πρόσθεσα εγώ (έχοντας κατά νου ότι μια εγκυμοσύνη εκτός γάμου είναι σκάνδαλο και αμαρτία) κι επειδή η ιστορία κυλά πλέον σε αντίστροφη μέτρηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μία δυνατή συνέχεια δοσμένη με πολύ ωραία γραφή που με κάνει να χάνω τον ύπνο μου στην προσπάθεια ανταπόκρισης στην εξέλιξη αυτού του θρίλλερ !!! Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προκλήσεις, να δώσω πειστικές ερμηνείες φωτίζοντας κάποια από τα σκοτεινά μυστικά ώστε να διευκολυνθεί η Χριστίνα, η επόμενη συγγραφέας, να ολοκληρώσει την ιστορία επιφέροντας την τελική κάθαρση !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχειά σου, Άννα μου, οδηγεί στην κορύφωση της αγωνίας μας! Αντίστροφη μέτρηση για τα γεγονότα και τους ήρωες, που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα!! Μου έκανε εντύπωση που ο πατέρας της Άλις δεν εξεπλάγην για τη σχέση της και τον επικείμενο γάμο της με τον Χέμπερτ (ο οποίος τυγχάνει και αδελφός της γυναίκας του Βέρας), αλλά ίσως κάτι έχω χάσει(?) από προηγούμενη συνέχεια.
  Μπράβο σου, όμως, για τη δυνατή συμμετοχή σου! Τρέχω αμέσως με αγωνία στην Κλαυδία μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή